Fehérborban sült busafilé, mángold főzelékkel- és posírozott körtével
  • A halhoz:
  • 1 szelet busafilé (én egy nagyobb szeletet választottam, ezért ha kisebbek, érdeme skét kicsit venni)
  • 1/2 citrom, és reszelt héja
  • étolaj és száraz vagy félszáraz fehérbor a sütéshez (annyi, hogy félig ellepje a halat)
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • ízlés szerint
  • A mángold főzelékhez:
  • 1 kg friss mángold
  • csipet
  • kevés étolaj
  • 4 gerezd fokhagyma lereszelve
  • 3-4 csapott evőkanál liszt
  • 500 ml tej (ez szükség szerint, ha hígabbra szeretnénk a főzeléket, akkor értelemszerűen több tejet adunk hozzá)
  • A posírozott körtéhez:
  • 4 db nagyobb méretű körte (pl. vilmoskörte), kimagozva és meghámozva
  • 4 dl víz
  • 4 dl száraz vagy félszáraz fehérbor
  • 4 evőkanál barna cukor
  • 1/2 citrom leve és héja
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál krémsajt
  • 1 evőkanál apróra vágott lestyán (petrezselyem is jó)
  • A díszítéshez:
  • ízlés szerint lestyán
  • ízlés szerint citromkarikák

 

1. lépés

A halat előző nap megsózzuk és egy éjszakára a hűtőben tartjuk. Másnap sütés előtt, ha szükséges eltávolítjuk a nagyobb szálkákat és szeletekre vágjuk. Olajat a serpenyőben felforrósítunk, beleszórjuk a fokhagymát és a filéket mindkét oldalukon 5-7 perc alatt megsütjük. Felöntjük fehérborral, facsarunk bele citromot, hozzáadjuk a reszelt citrom héjat és további 10-15 percig sütjük. Amikor enyhén elkezd pirulni, akkor vesszük le. Félretesszük hűlni a tálalásig.

2. lépés

A mángold főzelékhez először rántást csinálunk. Az olajat felhevítjük, beletesszük a fokhagymát, sózzuk és enyhén megpirítjuk. Ezután fokozatosan (semmiképp ne egyszerre), hozzáadagoljuk a lisztet, folyamatos kavargatás mellett. Ha hirtelen összecsomósodna, akkor levehetjük a tűzhelyről és úgy kavargassuk tovább. Felöntjük tejjel (amennyit magába szív), és fakanállal csomómentesre dolgozzuk. Utána hozzáadjuk az előzőleg megfőzött és felaprított mángoldot, majd további 5 percen keresztül főzzük.

3. lépés

Posírozott körte elkészítése. Mindent ugyanúgy kell végezni, csak a mennyiség és az alapanyagok különböznek.

4. lépés

Végezetül pedig ráhelyezünk mindent egy nagyobb tányérra és sült krumplival tálaljuk. Citromkarikákkal, lestyánnal vagy petrezselyemzölddel díszítjük. Jó étvágyat!

Posírozott körte elkészítése

1. lépés

A vizet és a bort a cukorral egy nagy acéllábasban felforraljuk. A körtéket kimagozzuk, meghámozzuk majd kevés citromlével meglocsoljuk, és a lábasba állítjuk, úgy, hogy a folyadék lepje el a körték alsó részét. 10-15 perc alatt puhára pároljuk, közben a körték felső részét többször meglocsoljuk a levével. 1-2 percig hűlni hagyjuk. A levüket még 10-15 percig főzzük, amíg a harmada elpárolog. 2 percig hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a maradék citromlét.

2. lépés

A kékpenészes sajtot villával összetörjük, elkeverjük a krémsajttal és a tejszínnel vagy joghurttal. Borssal ízesítjük. A körtéket megtöltjük a sajttal, ehhez egy hosszú nyelű kanalat használhatunk. A tányérra egy kis szirupot csepegtetünk, és a közepére állítjuk a körtéket. A maradék sziruppal meglocsoljuk őket.

Hozzávalók:

  1. 6 dl víz
  2. 1 dl portói bor (más édes borral is elkészíthető)
  3. 6 evőkanál cukor
  4. 6 db vilmoskörte
  5. 1/2 db citrom leve
  6. 10 dkg kékpenészes sajt
  7. 2 evőkanál sovány krémsajt
  8. 1 evőkanál tejszín vagy joghurt
  9. ízlés szerint fekete bors

A recept szerzője:  Birkás Attila cookpad.com