

Fehérborban sült busafilé, mángold főzelékkel- és posírozott körtével
-
A halhoz:
-
1 szelet busafilé (én egy nagyobb szeletet választottam, ezért ha kisebbek, érdeme skét kicsit venni)
-
1/2 citrom, és reszelt héja
-
étolaj és száraz vagy félszáraz fehérbor a sütéshez (annyi, hogy félig ellepje a halat)
-
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
-
ízlés szerint só
-
A mángold főzelékhez:
-
1 kg friss mángold
-
csipet só
-
kevés étolaj
-
4 gerezd fokhagyma lereszelve
-
3-4 csapott evőkanál liszt
-
500 ml tej (ez szükség szerint, ha hígabbra szeretnénk a főzeléket, akkor értelemszerűen több tejet adunk hozzá)
-
A posírozott körtéhez:
-
4 db nagyobb méretű körte (pl. vilmoskörte), kimagozva és meghámozva
-
4 dl víz
-
4 dl száraz vagy félszáraz fehérbor
-
4 evőkanál barna cukor
-
1/2 citrom leve és héja
-
2 evőkanál tejföl
-
2 evőkanál krémsajt
-
1 evőkanál apróra vágott lestyán (petrezselyem is jó)
-
A díszítéshez:
-
ízlés szerint lestyán
-
ízlés szerint citromkarikák
1. lépés
A halat előző nap megsózzuk és egy éjszakára a hűtőben tartjuk. Másnap sütés előtt, ha szükséges eltávolítjuk a nagyobb szálkákat és szeletekre vágjuk. Olajat a serpenyőben felforrósítunk, beleszórjuk a fokhagymát és a filéket mindkét oldalukon 5-7 perc alatt megsütjük. Felöntjük fehérborral, facsarunk bele citromot, hozzáadjuk a reszelt citrom héjat és további 10-15 percig sütjük. Amikor enyhén elkezd pirulni, akkor vesszük le. Félretesszük hűlni a tálalásig.
2. lépés
A mángold főzelékhez először rántást csinálunk. Az olajat felhevítjük, beletesszük a fokhagymát, sózzuk és enyhén megpirítjuk. Ezután fokozatosan (semmiképp ne egyszerre), hozzáadagoljuk a lisztet, folyamatos kavargatás mellett. Ha hirtelen összecsomósodna, akkor levehetjük a tűzhelyről és úgy kavargassuk tovább. Felöntjük tejjel (amennyit magába szív), és fakanállal csomómentesre dolgozzuk. Utána hozzáadjuk az előzőleg megfőzött és felaprított mángoldot, majd további 5 percen keresztül főzzük.
3. lépés
Posírozott körte elkészítése. Mindent ugyanúgy kell végezni, csak a mennyiség és az alapanyagok különböznek.
4. lépés
Végezetül pedig ráhelyezünk mindent egy nagyobb tányérra és sült krumplival tálaljuk. Citromkarikákkal, lestyánnal vagy petrezselyemzölddel díszítjük. Jó étvágyat!
Posírozott körte elkészítése
1. lépés
A vizet és a bort a cukorral egy nagy acéllábasban felforraljuk. A körtéket kimagozzuk, meghámozzuk majd kevés citromlével meglocsoljuk, és a lábasba állítjuk, úgy, hogy a folyadék lepje el a körték alsó részét. 10-15 perc alatt puhára pároljuk, közben a körték felső részét többször meglocsoljuk a levével. 1-2 percig hűlni hagyjuk. A levüket még 10-15 percig főzzük, amíg a harmada elpárolog. 2 percig hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a maradék citromlét.
2. lépés
A kékpenészes sajtot villával összetörjük, elkeverjük a krémsajttal és a tejszínnel vagy joghurttal. Borssal ízesítjük. A körtéket megtöltjük a sajttal, ehhez egy hosszú nyelű kanalat használhatunk. A tányérra egy kis szirupot csepegtetünk, és a közepére állítjuk a körtéket. A maradék sziruppal meglocsoljuk őket.
Hozzávalók:
- 6 dl víz
- 1 dl portói bor (más édes borral is elkészíthető)
- 6 evőkanál cukor
- 6 db vilmoskörte
- 1/2 db citrom leve
- 10 dkg kékpenészes sajt
- 2 evőkanál sovány krémsajt
- 1 evőkanál tejszín vagy joghurt
- ízlés szerint fekete bors
A recept szerzője: Birkás Attila cookpad.com